Werkplaats Inclusief is een zelfsturende en open source leergroep. Organisaties die ook betrokken willen zijn kunnen contact opnemen.
Het mooiste wat je kan geven of krijgen is een kans
Onderwijsprofessionals, kinderopvang, ouders en externe partners werken samen aan een inclusieve leeromgeving.
Op 11 maart 2025 kwamen onderwijsprofessionals, kinderopvang, ouders en externe partners samen in De Kreek in Terneuzen voor een inspirerende werksessie over inclusief onderwijs. De bijeenkomst, met de titel “Het mooiste wat je kan geven of krijgen is een kans”, stond in het teken van waarderend onderzoek: ontdekken wat goed gaat, successen benoemen en kijken hoe deze verder uitgebouwd kunnen worden.
Gedurende de dag was er een bijzonder moment waarop kinderen van basisschool De Twijn in een vooraf opgenomen video hun ervaringen deelden over het krijgen van kansen binnen hun school.
Van inzicht naar actie
Na de opening door Suzan van den Berg (directeur De Twijn) en een introductie van de methodiek door Quint Videler (directeur samenwerkingsverband PPOZV), gingen de deelnemers in tweetallen in gesprek over kansen. Ze onderzochten vanuit hun eigen ervaring hoe het voelt om een kans te krijgen en wat ervoor nodig is om die te grijpen. Vervolgens werd dit vertaald naar de praktijk binnen De Twijn: Wat maakt dat deze school een plek is waar leerlingen en professionals kansen krijgen én kunnen aangrijpen?
Door de dag heen werd steeds duidelijker dat de kernwaarden van De Twijn – veiligheid, plezier samen en groeien – als fundament dienen voor de inclusieve leeromgeving. “Iedereen telt, je mag fouten maken, je mag zijn wie je bent,” werd meermaals benoemd.
Na de interviews en groepsgesprekken brachten de deelnemers hun bevindingen samen in visuele mindmaps. Opvallend was dat, ondanks de diversiteit in perspectieven, de kern van de uitkomsten vrijwel identiek was. De Twijn heeft een cultuur waarin kansen geven en nemen de norm is. “We verwijzen bijna niet door, niet omdat we dat per se willen voorkomen, maar omdat we hier voor élk kind een passende plek proberen te creëren,” vertelde een van de onderwijsprofessionals.
Inclusief onderwijs in de praktijk
De Twijn is een van de scholen in Zeeuws-Vlaanderen die actief bezig is met de ontwikkeling van inclusief onderwijs. Met steun van het samenwerkingsverband wordt gekeken hoe scholen een omgeving kunnen bieden waarin álle kinderen erbij horen en meedoen. Dit vraagt niet alleen om een heldere visie, maar ook om praktische oplossingen.
Naast het delen van successen was er ook ruimte voor vragen en verdieping. Een veelgehoorde uitdaging die ook tijdens deze sessie naar voren kwam, is: hoe organiseer je inclusief onderwijs in een klas met 28 leerlingen? De gesprekken maakten duidelijk hoe waardevol het is om hier samen over na te denken. Door ervaringen en perspectieven te delen, groeit het begrip voor wat inclusief onderwijs vraagt – niet alleen in de praktijk, maar ook in houding en samenwerking. Een bijeenkomst als deze versterkt die gezamenlijke verantwoordelijkheid. “Wat mij het meest raakt,” vertelde een ouder, “is dat mijn zorgen over mijn kind niet werden weggewuifd, maar erkend. We zoeken sámen naar mogelijkheden. Dat geeft vertrouwen.”
Van droom naar werkelijkheid
In de middag werd er gebouwd aan een toekomstvisie: Hoe ziet De Twijn eruit in 2030 als dé meest kansrijke school van Nederland? In creatieve werkvormen, van tekenen tot knutselen, werkten de deelnemers hun gezamenlijke droom uit. De uitkomst? Een school waar ieder kind zich gezien en gesteund voelt, waar fouten maken mag omdat het een essentieel onderdeel is van leren. ‘Het gaat om blijven zoeken, proberen, doorzetten – en uiteindelijk slagen,’ verwoordde een van de deelnemers treffend.
Hoe verder
De sessie bracht veel energie en betrokkenheid teweeg. Dit vormt een belangrijke stap in het verstevigen van de inclusieve cultuur binnen De Twijn – en hopelijk daarbuiten. De school gaat aan de slag om de opgedane inzichten te verankeren, en gezien de uitkomsten vast te houden, in de onderwijspraktijk.
Wil je meer weten over inclusief onderwijs binnen de Twijn?
Voor bredere inzichten over inclusief onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen kun je het samenwerkingsverband PPOZV of Werkplaats Inclusief volgen op LinkedIn, Facebook en Instagram, of de website van Werkplaats Inclusief in de gaten houden.