Story

Als veerkracht en competentie het doel is….. wijzen welbevinden en betrokkenheid de weg

03/04/2025 - Ferre Laevers

Op donderdag 3 april jl. vond ’s middags weer een bijeenkomst van de Werkplaats Inclusief plaats. In de CO3 campus was het thema deze keer ‘Welbevinden en Betrokkenheid’.

Onder de bezielende leiding van prof. dr. Ferre Laevers, emeritus-hoogleraar aan de universiteit van Leuven en grondlegger van het CEGO (Centrum Ervaringsgericht Onderwijs) werd dieper ingegaan op het belang van welbevinden en betrokkenheid op de weg naar meer competentiegericht onderwijs.

Waar hebben we het over als we praten over welbevinden en betrokkenheid?
Bij welbevinden gaat het om zich in een bepaalde situatie op en top voelen: emotioneel veilig, helemaal zichzelf, blaken van zelfvertrouwen, stralen en genieten. Dit vraagt dat er aan de basisbehoeften van kinderen tegemoet gekomen wordt en dat er voor kinderen een actieve rol is weggelegd.
Een hoge mate van welbevinden betekent niet ‘pamperen’. Het maakt je niet zwakker, het maakt je juist sterker, want je moet het zelf doen!

Betrokkenheid betekent opgaan in de activiteit: concentratie, fascinatie, intense mentale activiteit aan de grens van je mogelijkheden, in je element, de ‘state of flow’. Betrokkenheid drijft op exploratiedrang (een ‘growth mindset’), je zintuigen staan op scherp en er is sprake van een energiepiek in de hersenen.
Een hoge mate van betrokkenheid is een voorwaarde op te komen tot deep-level-learning in plaats van te blijven hangen bij oppervlakkig leren.

Ferre Laevers sloot zijn lezing af met de inspirerende woorden:

Geef elk moment een glans

Na de pauze was het de beurt aan Marjolein Faasse directeur van Kindcentrum Nobel. Zij deelde in aansluiting op de lezing haar ervaringen vanuit de pilot ‘Welbevinden en Betrokkenheid’ met de aanwezigen.

De middag werd afgerond met een workshopsessie begeleid vanuit het centrum voor ervaringsgericht onderwijs. Er kon gekozen worden uit twee workshops:

Al met al een inspirerende middag vanuit de theorie en de praktijk die opnieuw stof tot nadenken geeft. We kijken uit naar de volgende bijeenkomst…

Deel een eigen ervaring
© Werkplaats Inclusief 2024 | Website door: studioRAVEN, Griffin’s Inc. en DORST communicatie